BROWNIE Z SOLONĄ KRÓWKĄ I FISTASZKAMI

  • Czas przygotowania 90 minut
  • # # # Średnie
Znane i lubiane ciasto brownie, tym razem w wariacji z kremem korówkowym i słonymi fistaszkami idealnie współgrające ze słodyczą kremu. Łączenie smaku słonego ze słodkim jest coraz popularniejsze, nic dziwnego, dzięki temu czujemy inne nuty smakowe płynące np. z czekolady. Warto spróbować i przekonać się jak świetnie te dwa smaki współgrają ze sobą.

Składniki:

200g gorzkiej czekolady Goplana
200 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka

solona krówka:
600 ml śmietanki
1 1/3 szklanki cukru
2 szczypty soli
szklanka solonych fistaszków

Przygotowanie:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • 2. Czekoladę rozpuść z masłem w garnku, po przestudzeniu wmieszaj jajka, cukier i mąkę, dodaj solone fistaszki, wyłóż powstałą masę do formy o wymiarach ok. 20x20 cm, piecz 20 minut.
  • 3. Składniki na karmelową krówkę gotuj na dużej patelni na małym ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie masa powinna mieć ładny, delikatnie karmelowy kolor i być gęsta.
  • 4. Ciepły karmel wyłóż na upieczony brownie, posyp krojonymi, uprażonymi na suchej patelni fistaszkami - solone fajnie podkreślą słoną nutę karmelu i zagrają tu bombowo!
  • 5. Przed podaniem włóż na jakiś czas do lodówki, aby krówka zgęstniała i całość dała się ładnie pokroić.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×