CZEKOLADOWA PANNA COTTA

  • Czas przygotowania 30 minut
  • # # # Łatwe
Delikatny, puszysty krem czekoladowy pokryty kremowym ganachem z czekolady Goplana, przełamany owocami marakui i borówki amerykańskiej. Łatwy i szybki przepis dla Twoich gości!

Składniki:

200 ml mleka
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki wody
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
laska wanilii
120 g czekolady
odrobina oleju

ganache czekoladowy
120 g czekolady
150 ml kremówki

mrożona czarna porzeczka lub jeżyna

Przygotowanie:

  • 1. Podgrzej śmietankę, mleko i cukier ze szczyptą soli na małym gazie.
  • 2. Po zdjęciu z gazu dodaj wanilię i kruszoną czekoladę, mieszaj rózgą do połączenia składników w jednolitą masę.
  • 3. Żelatynę rozpuść w dwóch łyżeczkach wody, połącz z resztą.
  • 4. Masę wyłóż do mini-słoiczków lub specjalnych sufletówek wysmarowanych olejem. Włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • 5. Przed podaniem przygotuj ganache czekoladowy rozpuszczając czekoladę w ciepłej kremówce.
  • 6. Uwolnij panna cottę z sufletówek przy pomocy ostrego noża, można też naczynko zamoczyć na chwilę w misce z ciepłą wodą by deser łatwiej wyszedł.
  • 7. Układamy deser na talerzu, polewamy powstałym sosem czekoladowym, lub w szybszej wersji posypujemy kakao i owocami.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×