DOMOWE PRALINY ZE ŚWIĄTECZNYM AKCENTEM

  • Czas przygotowania 25 minut
  • # # # Łatwe
Delikatne czekoladowe pralinki, które mogą być idealnym pomysłem na świąteczny prezent dla Twoich bliskich. Delikatna masa czekoladowa obtoczona w dowolnego rodzaju posypki. My wykorzystaliśmy pistacje, suszone maliny, kokosa oraz płatki róży, a ty jaki masz pomysł na swoje dekoracje?

Składniki:

500 ml śmietany
500 ml gorzkiej czekolady

3 łyżki masła
pół szklanki kakao
1/3 łyżeczki cynamonu
100 g śliwka suszona
2 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

  • 1. Zacznij od wykonania ganache czekoladowego. Śmietanę przelej do garnka, gdy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki powietrza zdejmij z ognia i dodaj czekoladę intensywnie mieszając. Tak przygotowany sos możesz przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie jeśli natomiast chcesz zrobić pralinki zmiksuj ganache z masłem, do połowy powstałej masy dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, do pozostałej posiekane śliwki i
  • 2. cynamon.
  • 3. Masy wymagają dwóch godzin chłodzenia, po tym czasie możesz zacząć formować z nich kuleczki a gotowe praliny obtoczyć w kakao, mielonej kawie, mielonych liofilizowanych owocach, kruszonych pistacjach, kokosie. Są znakomite na świąteczny prezent.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×