GRUDNIOWE FLORENTYNKI

  • Czas przygotowania 25 minut
  • # # # Łatwe
Chrupiące włoskie ciasteczka, pełne owoców i orzechów, z jednej strony pokryte pyszną, gorzką czekoladą Goplana. Florentynki nie są najprostszymi ciastkami do upieczenia! Wciągające i idealne do świątecznej herbaty.

Składniki:

60 g masła
60 g drobnego cukru
25 g mąki pszennej
25 ml kremówki
2 łyżki żurawin
2 łyżki pokrojonego korzenia imbiru
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g płatków migdałowych

90 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kremówki

Przygotowanie:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę przykryj papierem do pieczenia.
  • 2. Masło rozpuść na małym ogniu, gdy płynne, dosyp cukier, mieszaj aż się zagotuje.
  • 3. Zdejmij garnek z ognia dodaj śmietankę i po chwili resztę składników.
  • 4. Następnie wykładaj po łyżeczce masy na przygotowane blachy.
  • 5. Florentynki piecz przez 10-12 minut, powinny być rumiane.
  • 6. Po upieczeniu wystudź dobrze.
  • 7. Czekoladę rozpuść ze śmietanką, tak przygotowanym sosem posmaruj gładką stronę każdej wystudzonej florentynki.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×