NALEŚNIKI Z CZEKOLADOWYM MASCARPONE I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

  • Czas przygotowania 25 minut
  • # # # Łatwe
Ulubiona propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, z delikatnym i bardzo puszystym, czekoladowym kremem mascarpone przełamane soczystymi truskawkami. Niezawodny przepis na leniwe i pyszne, niedzielne śniadanie.

Składniki:

szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 jajka od kur szczęśliwych
szklanka mąki pszennej
50 g masła

500 g mascarpone
500 g świeżych truskawek
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżki cukru pudru
250 ml śmietanki 36%

90 g gorzkiej czekolady Goplana

Przygotowanie:

  • 1. Rozpuść masło na małym ogniu. Wymieszaj składniki ciasta dolewając ostudzone masło. Odstaw na 20 minut. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, smaż naleśniki partiami. Nadzorując smażenie przygotuj krem: ubij kremówkę, w ostatniej fazie łącząc ją z mascarpone, cukrem i kakao.
  • 2. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki i przekrój na ćwiartki.
  • 3. Przekładaj naleśniki kakaowym mascarpone, wyłóż na każdy nieco truskawek, po złożeniu polej stopioną czekoladą.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×