PANA COTTA WANILIOWO-MALINOWA z TOFFINO

  • Czas przygotowania 60 minut
  • # # # Średnie
PANA COTTA WANILIOWO-MALINOWA z TOFFINO

Składniki:

Panna Cotta waniliowa:
0,5 l. śmietany 36%
30 g cukru
0,5 laski wanilii
8g żelatyny

Panna Cotta malinowa (½ pucharka):
125g malin
375g śmietany 36%
35g cukru
8g żelatyny

Karmel:
250g cukru
75g glukozy
100 g wody
6 cukierków toffino o smaku karmelowo – śmietankowym.
220g śmietany 36%

Przygotowanie:

  • 1. Panna Cotta waniliowa: Śmietanę, cukier i laskę wanilii zagotować w garnuszku i po zagotowaniu wyjąć wanilię z kremowej masy. 8g żelatyny namoczyć w zimnej wodzie i dodać do powstałej masy śmietankowo-waniliowej. Tak przygotowaną pana cottę możemy rozlewać do pucharków.
  • 2. Panna Cotta malinowa: Z malin robimy mus malinowy i zagotowujemy go razem ze śmietanką i cukrem w rondelku. 8g żelatyny moczymy w zimnej wodzie i dodajemy do powstałej masy malinowej.
  • 3. Masa karmelowa Toffino: Cukier, glukozę i wodę zagotowujemy do jasnego karmelu. Na koniec do masy dodajemy 6 cukierków Toffino, mieszając rozpuszczamy je w masie. Do masy dodajemy również śmietankę. Łączymy składniki lekko je zagotowując. Następnie studzimy panna cotte i wlewamy ją do pucharków oddzielając smak śmietankowo-waniliowy od malinowego powstałym kremem karmelowym z Toffino.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×