SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

  • Czas przygotowania 90 minut
  • # # # Średnie
Sernik pachnący świętami! Kremowa gładka masa, zapieczona na spodzie z kruchych ciasteczek o korzennym aromacie oblane gorzką czekoladą. Jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych w wersji „last minute”.

Składniki:

1 kg sera mielonego półtłustego
100 ml śmietanki 30%
200 g cukru
3 jajka ekologiczne od kur szczęśliwych
laska wanilii
100 g masła
250 g herbatników
4 łyżki przyprawy piernikowej
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny

200 g czekolady Goplana
2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • 1. Ciasteczka zmiksuj w malakserze na nierówną miazgę wraz z przyprawą piernikową. 200g wymieszaj z miękkim masłem, resztę granulatu pozostaw na posypkę.
  • 2. Maślano-ciasteczkową masą wyłóż okrągłą formę o średnicy 20 cm, koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia. Zależy nam na idealnym kształcie. Można przygotować też kilka mniejszych serniczków "jednoosobowych" używając pierścieni cukierniczych o pożądanej średnicy. Spód musi spędzić blisko godzinę w chłodzie.
  • 3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 140 stopni i przygotuj masę sernikową mieszając wszystkie składniki w misie malaksera. Gdy spód jest schłodzony należycie możesz na niego wylać masę serową i wstawić całość do piekarnika. Po niespełna godzinie wyłącz piecyk i pozostaw w nim sernik przy otwartych drzwiczkach przez kolejnych 30 minut. Ciasto powinno być zwarte i idealnie równe z wierzchu.
  • 4. To jeszcze nie koniec, teraz pora na schłodzenie całości. Warto zostawić sernik w lodówce na całą noc i dopiero w dniu kolejnym przed podaniem polać go polewą czekoladową i posypać kruszonką korzenną.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×