TARTA CZEKOLADOWA Z MANGO CURD

  • Czas przygotowania 60 minut
  • # # # Średnie
Tarta czekoladowa przełamana egzotycznym smakiem mango, dzięki czemu staje się lżejszy i intensywnie owocowy. Smakiem mango możemy cieszyć się cały rok, dzięki czemu przygotujesz naszą tartę niezależnie od pory roku.

Składniki:

na spód:
240 g corn flakesów
120 g masła
łyżka cukru
4 łyżki kakao
200 g migdałów bez skórki

na mango curd:
2 dojrzałe mango
0,5 szklanki cukru
sok z dwóch cytryn
szczypta soli
4 żółtka jaj od kury szczęśliwej
80 g zimnego masła

90 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
15 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  • 1. Składniki na spód rozdrobnij w mikserze, wylep nimi spód tortownicy, wypiętrzając brzegi na około 2 cm, następnie wsadź do lodówki do schłodzenia.
  • 2.
  • 3. Przygotuj mango curd miksując owoce z cukrem i sokiem z cytryny, na samym końcu dodaj żółtka jaj. Zagotuj wodę w niedużym garnuszku po czym ustaw na nim miskę z masą, zmniejsz ogień i mieszaj curd aż zgęstnieje, około 5 min. Po tym czasie zdejmij miskę z garnka i dodaj masło energicznie mieszając. Wylej mango curd na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki lub do zamrażarki do schłodzenia. By  zwieńczyć dzieło przykryj wierzch warstwą rozpuszczonej czekolady z masłem.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×