TARTA MOKKA Z PISTACJAMI I GRUSZKĄ

  • Czas przygotowania 50 minut
  • # # # Średnie
Letnie ciasto, połączone z gruszką, która latem cieszy nas swoim smakiem. Dodatek pistacji idealnie komponuje się ze smakiem czekolady. Idealna propozycja na ciasto, które możemy zabrać ze sobą na piknik.

Składniki:

szklanka mąki
100 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
100 ml espresso
łyżka kawy mielonej
50 g gorzkiej czekolady Goplana
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1/2 szklanki łuskanych pistacji
3 dojrzałe gruszki
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • 2. Masło, mąkę, cukier puder i sól siekaj nożem, do uzyskania konsystencji kruchego ciasta. Uformuj z niego kulę i schłodź ją przez 30 minut w lodówce.
  • 3. Wyłóż ciastem spód blachy do pieczenia, wypiętrzając brzegi 1 cm ku górze, ponakłuwaj widelcem i piecz 25-30 minut.
  • 4. Czekoladę rozpuścić z espresso w misce stojącej nad garnkiem z gotującą się wodą.
  • 5. Zmiksuj jajka z cukrem, wmieszaj rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki, poza gruszkami.
  • 6. Gruszkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub regularne ćwiartki.
  • 7. Upieczony spód delikatnie przestudź, w kolejnym kroku wylej na niego masę czekoladowo-kawową, dekoracyjnie wyłóż cząstki gruszek. Piecz całość przez 45 minut w 175 stopniach.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×