TARTALETKA JEŻYKOWA

  • Czas przygotowania 90 minut
  • # # # Średnie
TARTALETKA JEŻYKOWA

Składniki:

Ciasto kruche na 5 tartaletek:
150g mąki 
100g masło 
50g cukru pudru
2 żółtka

Ganache Czekoladowy :
90g czekolady gorzkiej 
130g śmietany 36%

Ganache Karmelowy:
250g cukru
75g glukozy
100g wody
170g śmietany 36%

Orzech laskowy w karmelu:
50g wody
50g cukru
60g orzechów laskowych

Przygotowanie:

  • 1. Ciasto kruche: Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na końcu mąkę. Wykładamy foremki kruchym ciastem i chłodzimy w lodówce. Przed wsadzeniem do piekarnika nakłuwamy ciasto widelcem. Piec w temp. 180 stopni, 15 minut (wcześniej obciążyć tartaletki kulkami ceramicznymi lub fasolą). Po 15 minutach, zdjąć kulki i piec jeszcze przez 7-10 min.
  • 2. Ganache Czekoladowy: Śmietanę zagotować i dodać do rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Wymieszać i wylewać na upieczone kruche spody tarty.
  • 3. Ganache Karmelowy: Cukier, glukozę i wodę gotować razem w rondelku, aż do uzyskania jasnego karmelu. Następnie do masy karmelowej dodajemy powoli śmietanę, mieszając. Lekko ostudzamy masę i wlewamy ganache karmelowy na wcześniej wylany ganache czekoladowy.
  • 4. Orzech laskowy w karmelu: Dwa składniki połączyć ze sobą w rondelku i gotować do uzyskania karmelu. Do uzyskanej masy karmelowej dodać sparzone wcześniej orzechy laskowe i wymieszać je z karmelem. Kawałkami jeżyków klasycznych dekorujemy naszą tartaletkę, obsypując całość karmelizowanymi orzechami laskowymi.
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×