TRIFLE Z GRUDNIOWYMI POMARAŃCZAMI, PLASTREM MIODU, SIEKANĄ CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

  • Czas przygotowania 60 minut
  • # # # Średnie
Nasza wariacja na temat Angielskiego deseru trifle. Przekładany pomarańczami, kremem mascarpone, biszkoptem, plastrami miodu i czekoladą. Niezapomniany smak i bardzo nietypowy deser na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy wszystkie smaki się połączą

Składniki:

400 g mascarpone
4 jajka od kur szczęśliwych
4 łyżki cukru
300 g czekoladowego biszkoptu * możesz kupić gotowy
1 kg pomarańczy
2 tabliczki gorzkiej czekolady Goplana

plaster miodu:
250 g cukru
120 g miodu
5 łyżek wody
1 łyżka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  • 1. Zacznij od plastra miodu. cukier, miód i wodę podgrzej, ale nie mieszaj do uzyskania bursztynowego koloru. Zdejmij masę z ognia i energicznie mieszając dodaj sodę. Całość zacznie buzować, więc garnek powinien być dość wysoki. Taką buzującą masę wylej na papier do pieczenia i pozwól jej wystygnąć. Gdy jest twarda pokrój ją na nieregularne fragmenty.
  • 2.
  • 3. Oddziel białka od żółtek. Zmiksuj białka na sztywno, dodając cukier a pod sam koniec żółtka. Do takiej masy dodawaj po odrobince mascarpone, tak aby finalnie krem był idealnie gładki. Schowaj go do lodówki.
  • 4.
  • 5. Bezpośrednio przed przyjściem gości wyłóż do przezroczystej, dekoracyjnej, wysokiej misy kolejno: pokruszony biszkopt, krem mascarpone, posiekaną czekoladę, wyfiletowane cząstki pomarańczy, pokruszony plaster miodu, cały proces powtarzaj do wyczerpania składników, górną warstwę ozdób plastrem, jest on bardzo dekoracyjny. Ważna sprawa - plaster miodu nie lubi wilgoci, dlatego deser powinien być złożony tuż przed podaniem, wówczas trzyma fason, jest spektakularny i przepyszny!
Nasz serwis internetowy wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj naszą Politykę Prywatności. ×